Нова Зеландия е изместила Сингапур като мястото за най-лесно правене на бизнес в света, а няколко нововъзникващи пазарни икономики отчитат най-силно подобрение, чрез прилагането на реформи, благоприятстващи бизнеса.

Това сочи оповестеният днес доклад "Правене на бизнес 2017" на Световната банка.

Сред десетте първи страни в класацията, след Нова Зеландия се нареждат Сингапур, Дания, Хонконг, Южна Корея, Норвегия, Великобритания, САЩ, Швеция и Македония, сочи пълният списък на сайта на организацията.

На последно място в класацията са икономиките на Сомалия, Еритреа, Либия, Венецуела и Южен Судан..

България е слязла с една позиция надолу - от 38 на 39 място. По този начин България изпада във втората група страни по условия за правене на бизнес (39 до 76 място).

Световната банка отбелязва за страната ни, че е повишила надеждността на енергийните доставки, чрез въвеждане на автоматична система за управление в енергетиката.

Най-силно е представянето на България по подиндикаторите защита на миноритарните инвеститори(13 място в световен мащаб), търговия през границите (21 място) и достъп до кредит(32 място). Най-много назад в класацията ни дърпат подиндикаторите за достъп до електричество (104 място), плащане на данъци(83 място) и стартиране на бизнес (82 място).

Сравнение на позицията на България спрямо други страни от Централна и Източна Европа показва, че в класацията оставаме зад Полша(24 място), Чехия(27 място), Словакия(33 място) и Румъния(36 място). За сметка на това изпреварваме Унгария (41 място) и Гърция (61 място).

Последният доклад, оценяващ условията за правене на бизнес в страните по света по 10 подиндикатора, беше публикуван на 25 октомври, а резултатите в него традиционно отразяват условията за правене на бизнес по данни, актуални към средата на годината, в която е публикуван докладът.

Резултатите в тазгодишното издание на доклада са актуални към 1 юни 2016.

Десетте подиндикатора,
които формират и общия резултат и класиране на дадена страна в доклада на Световната банка, включват условията за: стартиране на бизнес, получаване на разрешителни за строителство, достъп до електричество, регистриране на собственост, достъп до кредит, защита на миноритарните инвеститори, плащане на данъци, търговия с чужди страни, влизането в сила на договори и закриване на бизнеса при банкрут.