Това съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева след заседанието на кабинета, на което бяха приети промените в нормативния акт, предаде БТА.

По думите на министъра промените са малки, но изключително съществени - освен изискването за нотариална заверка на подписите, вече ще е необходима и нотариална заверка на съдържанието. Копие от заверката трябва да се съхранява при нотариусите.

По настояване на бизнеса се променя и Законът за нотариусите и нотариалната дейност. Промените предвиждат събираната такса за процедурата да е обикновена, за да не се оскъпява.

В момента има есемес-уведомяване, припомни министърът и препоръча собствениците на фирми да се възползват от тази безплатна услуга.

Промените в Търговския закон предвиждат още въвеждането на оздравително производство, когато даден търговец е заплашен от изпадане в неплатежоспособност. Съдът започва процедурата по искане на търговеца.

Предвижда се разработване на план с различни оздравителни мерки. В тази процедура, до момента на одобряване на спасителния план, всички принудителни производства ще бъдат спирани. За започване на процедурата ще е необходимо предварителното съгласие на министъра на финансите, отбеляза още министър Захариева.