Това заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Ройтерс и БТА, на пресконференция във Виена.

"Икономическото възстановяване постепенно напредва", посочи той, допълвайки, че растежът продължава да бъде подкрепян от вътрешното търсене, макар да е ограничаван от вялото търсене от големите нововъзникващи пазари. Растежът през трите месеца до юни може би ще бъде по-бавен спрямо първото тримесечие, но все пак "ще бъде добра цифра", прогнозира ръководителят на ЕЦБ.

"Допълнителните стимули, очаквани от мерките на паричната политика, които предстои да бъдат въведени, ще допринесат за бъдещото възстановяване на баланса в риска към перспективата за растеж", каза Драги.

ЕЦБ представи през март мащабен пакет от стимули за засилване на растежа и ускоряване на инфлацията, но множество от мерките й като евтини банкови кредити и изкупуване на корпоративни облигации все още предстои да бъдат въведени, което сочи, че е пазарните спекулации за нови мерки са прибързани, отбелязва Ройтерс.

ЕЦБ изкупува активи на стойност 80 млрд. евро (89 млрд. долара) месечно, полагайки усилия да ускори инфлацията, която вече трета поредна година не успява да достигне целевите малко под 2 процента и остава под нулевото равнище заради силното обезценяване на енергийните суровини.

Изкупуването на активи би трябвало да приключи най-рано през март 2017 година и инвеститорите очакват до есента ЕЦБ да представи насоки как ще действа след този момент. Следващата стъпка на институцията ще бъде направена на 8 юни, когато тя ще започне да изкупува корпоративни облигации.

На 22 юни ЕЦБ ще предложи дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO), давайки на банките достъп до финансиране при нулеви или отрицателни лихви.