Според вицепремиера Ивайло Калфин във варианта, в който до момента е договорено ТПТИ не би трябвало да бъде подкрепено. Калфин коментира това пред журналисти и допълни, че личното му мнение е, че във вида до момента вижда повече вреди, отколкото ползи.

Калфин участва в дискусионен форум на тема: "Рисковете за българската индустрия от Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции", организиран от КНСБ, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, списание "A-specto" и КТ "Подкрепа".

Според анализатори това споразумение ще удари малките и средни фирми в Европа.

В началото на годината от ЕК публикуваха основните аспекти по споразумението. Документите се отнасят до сферите на финансовите услуги, обществени поръчки, съответствие на регулаторната рамка, технически бариери пред търговията, сигурност на храните и фитосанитарните и ветеринарните практики, химикали, козметика, фармацевтика, текстил, автомобили, устойчиво развитие, енергетика и суровини.

Публикуваните позиции, детайлни справки и разяснения могат да бъдат намерени на сайта http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230
(всички документи са на английски език.

Калфин смята, че правителството трябва да поръча и да направи оценка на въздействието на споразумението и вече се е обърнал с такава молба към премиера.

По думите му проблем е процедурата за уреждане на споровете и възможностите за одържавяване на публични услуги. Калфин каза, че задължително трябва да се договори еднакво спазване на стандартите и за труд, и за екология.

Според него се говори за ползите от споразумението средно за ЕС, а България има своя икономика и интереси и те трябва да бъдат отчетени в националната ни позиция по споразумението.

В отговор на въпрос какви са евентуалните ползи от споразумението, министърът коментира, че отварянето на пазарите дава повече възможности за икономиката, но е важно дали те ще бъдат за конкурентоспособната ни икономика. Той направи паралел с участието ни на европейските пазари - много износ с ниска добавена стойност.

ТПТИ не е е просто икономически, а политически договор и крие много коварства както по отношение на икономиката, така и по отношение на демокрацията, каза по време на дискусията Иво Христов от сдружението "Солидарна България".

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов споразумението е възможно да доведе до разпространение на ГМО, опасности крие и заложената в него възможност корпорации да съдят държави.

По думите му твърденията, че "някакви европейци ще получат еди колко си евро средно означават, че всичките пари ще отидат на едно място - в корпорациите, а другите по средата ще гледат тавана и ще лапат мухите".

Манолов отбеляза, че ТПТИ не се приема добре и от другата страна. Америка твърди, че колкото пъти са подписвали такива споразумения, там са намалявали работните места и се е увеличавала безработицата, допълни той.

Любен Томев от КНСБ цитира две европейски изследвания, според които крайният ефект за разполагаемия доход на домакинствата от споразумението би бил "да пием едно допълнително кафе на седмица, и то не всички да го пият". Ефектът в заетостта на ЕС ще е ръст малко над 124 хиляди души, допълни той.