Компанията със 179 годишна история заяви, че е предприела този ход, за да ускори продажбата на бизнеса си в САЩ и Канада.

От "Колт" съобщиха още, че засега са обезпечили 20 млн. долара финансиране от досегашните си кредитори и ще продължат да оперират дори да са в банкрут.

Целият процес по преструктурирането на компанията се очаква да продължи 90 дни.

Според молбата компанията дължи 500 млн. долара на близо 50 кредитори.

Бизнесът на Колт пострада, когато през 2013 г. компанията загуби договор за снабдяване на американската армия с карабини Ем4, посочи анализаторът Пим Фокс пред телевизия Блумбърг. Колт работеше по този договор над 80 години.

Близо 7 процента от дейността на концерна е свързана с американската армия, отбелязва Фокс. Финансовите проблеми на компанията излязоха на повърхността през май, когато тя не направи дължимо плащане по лихви. В неделя (14 юни) изтече 30-дневният гратисен период, което наложи да бъде потърсена защита при фалит.

Според Фокс Колт е пострадала от множеството евтини оръжия, появили се на пазара, които са изместили нейните. Продажбите на огнестрелно оръжие в САЩ нарастват, но повечето купувачи са хора, които вече имат оръжие и предпочитат нещо с по-ниска цена. Компанията планира да продължи нормалната си работа, без да съкращава персонал, а в процеса на преструктуриране ръководството ще бъде запазено.

В дългата си история Колт често се е сблъсквала с финансови проблеми, като дори обявява фалит през 90-те години. Компанията е основана през 1836 г. от Самюъл Колт, който патентова револвер с цилиндър за шест патрона, позволяващ шест изстрела без презареждане. Първоначално Самюъл Колт има затруднения с продажбите и се налага да закрие фабриката си в Ню Джърси. През 1855 г. обаче е основана компанията Колт менюфекчъринг (Colt Manufacturing), а след избухването на Гражданската война няколко години по-късно приходите й скачат.