Това обяви шефът на АИКБ Васил Велев по повод намерението за повишаването на цените на индустриалната електроенергия.

Енергийният регулатор реши, че добавката “задължения към обществото” при формирането на цената на тока за бизнеса ще скочи със 112 процента, което ще доведе за скок на цената на тока при тях средно с 22%.

"Имахме заседание на Националния икономически съвет, макар че в дневния ред не фигурираше този въпрос за обсъждане, но той няма как да бъде подминат. В сряда се готвим за обща среща между работодателските организации, за да решим как да постъпим", каза Велев.

Работодателските организации са предложили свой проект за цената на тока. Повишението за бизнеса при планираното поскъпване на електроенергията от 1 юли т.г. ще е между 13% и 20% за преобладаващата част от активните предприятия в България, в зависимост от това дали са присъединени към ниско, средно или високо напрежение.

Велев отрече, че токът за бизнеса ще поскъпне само с 1-2%, както твърди Делян Добрев от ГЕРБ.

"Ако беше така, нямаше да е толкова енергична реакцията ни като работодатели. Само 27 предприятия у нас ще получат по-нисък ръст на цените на електроенергията и той пак не е 1-2%, а ще е между 4% и 13%. Защото те консумират най-много енергия и в съответствие с една директива на ЕС могат да получат по-малко увеличение. Цялата останала индустрия ще бъде засегната от твърде висока за нея цена, което изобщо не съответства на твърденията на ръководителя на КЕВР, че този ръст ще е почти колкото инфлацията", каза Велев.

Той обяви, че много предприятия са декларирали готовност за спиране на работа и на производствения цикъл като форма на протест, ако не получат разбиране. Това не е шега, защото, ако тези първоешелонни компании спрат дейността си, много свързани с тях фирми също ще прекратят работа. Това е като предупреждение, заплаши той.