"С вълнение най-сетне откриваме този хотел, чиято цел е да предложи най-добрите хотелски услуги в Ерусалим", заяви късно снощи директорът на хотела Гай Клейман, цитиран от АФП и БТА.

Разположена близо до стените на Стария град в Ерусалим, новата сграда бе издигната върху развалините на бившия хотел, преживял славните си времена през 30-те години на миналия век.

Хотелът е част от веригата Уолдорф Астория (Waldorf Astoria), която пък е собственост на групата Хилтън (Hilton), чийто първи хотел в Манхатън съществува от 1897 година.

Фасадата на стария хотел Уолдорф Астория в Ерусалим, която е била дело на турски архитект и е от 1929 година, е запазена, но вътрешността на сградата е обновена изцяло. Старият дворец е бил предвиден като част от арабски университетски комплекс, за който мечтаел тогавашният мюфтия на Ерусалим Хадж Амин ал Хосейни, но е бил затворен след пет години и превърнат в сграда с офиси.

Нощувка в една от 226-те стаи на хотела струва от 490 до 1400 долара.

Според министерството на туризма на Израел посещенията на чужденци в страната се увеличават и през 2013 година са достигнали над 3 милиона, а Ерусалим остава най-посещаваният град в страната.