Немската компания нарече Газпром "надежден доставчик на руски газ", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

През последните месеци проектът "Южен поток", в който участва и България, е под въпрос, поради разногласия между Газпром и ЕК. Европа смята, че проектът не изпълнява третия енергиен пакет в частта му за пренос на газ от различни източници.

Въпреки задълбочаващата се криза във връзка с украинските събития, шефът на брюкселския офис на BASF Волфганг Вебер каза, че концернът ще продължи да работи с руски газ.

"Ние сме запознати с дискусиите и с твърденията на хора в Еврокомисията, че този инвестиционен проект трябва да бъде преразгледан. В същото време, базирайки се на нашия 30-годишен опит от работа с "Газпром", ние смятаме, че (отказът от него) изглежда не е добра идея. Ден след ден руснаците изпълняват своите задължения по договорите", подчерта Вебер на среща в Брюксел.

BASF използва газ като суровина в своите химически заводи и като енергиен източник. Компанията има дял в проекта "Южен поток" чрез своята дъщерна фирма Винстерсхал Холдинг (Wintershall Holding), както и смесена фирма с "Газпром".