Това съобщи днес в Плевен Иван Айолов - заместник-министър на икономиката и енергетиката, цитиран от БТА. Той посочи, че според отчетни данни през миналата година се забелязва ръст от 7% на износа в металургията.

Айолов участва в 21-та международна научно техническа конференция "Металоеене 2014".

Той поясни, че са създадени 2 работни групи. Едната ще даде стратегия за конкурентоспособността на българската индустрия, а другата ще определи тарифи на електроенергия на този тип предприятия, които да повишат конкурентоспособността на техните продукти на международния пазар и същевременно да помогнат на електроенергийната система от гледна точна на балансирането й.

Относно енергийната стратегия един от елементите й е развитието на ядрената енергетика, каза Айолов, но отказа коментар за проекта "Белене".

Относно "Южен поток", Айолов посочи, че позицията на българското правителство е, че "това е европейски, необходим проект". Щом може за богатата част на Европа да има "Северен поток", защо за по-бедната част на Европа да няма "Южен поток", попита риторично той. В морската част в изграждането на "Южен поток" участват много сериозно като инвестиции Италия, Франция и Германия, каза Айолов.

"Тези приказки за замразяване на проекта ми се струва, че не изглеждат сериозно. Смятам, че ще се намери разумното, цивилизовано решение за "Южен поток", прогнозира той.

По думите му, другата връзка - за азерския газ, също е важна, защото, когато имаш различни източници и различни пътища - това е гаранция за сигурност на доставките. България засега е единствената страна, подписала за доставка на азерски газ, каза Айолов.

Другото направление, по което се работи, е по европейските програми за иновациите, където предимство ще бъде дадено на отрасъла, заяви заместник-министърът на икономиката.