Българското инвестиционно дружество "АП Март" сключи споразумение с белгийската компания "Делез груп" за покупка на веригата магазини "Пикадили" в България, съобщиха от дружеството.

Сделката ще бъде финализирана, след като получи одобрение от българските регулаторни органи. Очаква се процесът на придобиване да приключи през второто тримесечие на 2014 г.

Собственици на компанията са Ангел Ангелов и Петър Дудоленски.

Веднага след приключване на сделката новият собственик ще обяви стратегията си за развитие на веригата, пише в съобщението, цитирано от БТА.

По-рано в. "Капитал" съобщи, че собствениците на дружеството са старозагорската група "Градус" и Петър Дудоленски.

"Градус" е собственост на братята Иван и Лука Ангелови, които освен бизнеса с пилешко месо притежават производителя на олио "Бисер олива", имат зърнопроидводство, инвестиции в частна клиника, винарна и търговски център в Бургас.

Ангел Ангелов е син на Иван.

Петър Дудоленски има дългогодишен опит в управлението и инвестициите в молове и други недвижими имоти.

Белгийците стъпиха в нашата страна през 2011 г., когато купиха веригата супермаркети "Пикадили" и "Темпо". Те бяха собственост на сръбската "Делта Макси Груп".
Сделката беше за 950 милиона евро. В нея бяха включени и дълговете на сръбската компания от 300 милиона евро, гласеше официалното съобщение на Delhaize публикувано в сайта на компанията.

БСП: Щандове с български стоки

Една от мерките за защита на родното производство е разкриване на щандове само за български стоки в големите хипермаркети.

Най-малкото, което очакват родните доставчици, е да бъдат третирани като чуждестранните, защото сега те получават по-малка търговска отстъпка, освен това времето за плащане при тях е по-дълго, аргументира предложението депутатът от Коалиция за България Румен Гечев.

Проверки на търговските вериги у нас

НАП започна проверка в търговските вериги за източване на ДДС, каза преди дни финансовият министър Петър Чобанов.

Търговските вериги имат сериозен принос за повишаване на качеството на услугата и за развитие на нашата икономика, но има техни практики, които ни смущават, каза премиерът Пламен Орешарски по време на неотдавнашната среща на правителството с бизнеса.

Като пример той посочи нееднаквото третиране на местни и чужди производители.

Няма да търпим неплащането на ДДС и заобикаляне на данъчното законодателство, подчерта премиерът.

"Не виждам защо мултинационални компании трябва да си продават стоките в България през едноличен търговец", каза Орешарски, цитиран от БТА.