Компанията Нафтогаз Украйна не планира да купува газ от Газпром до края на годината, съобщи днес в. "Комерсант-Украйна", позовавайки се на източник от украинската компания. Според данни на изданието, цитирано от ИТАР-ТАСС, "до края на годината ще се използват запаси от подземните хранилища". "Украйна няма нужда от допълнителни обеми гориво.

Сега времето е доста топло и натрупаните запаси природен газ в хранилищата са достатъчни за работата на комплекса за битови услуги", посочва изданието, цитиращо думите на източника си от дъщерната компания на Нафтогаз - Укртрансгаз, според когото "Нафтогаз няма пари и иска да взема нови заеми, тъй като вече дължи на Газпром близо 800 милиона долара за доставките на газ през август". Този дълг се изплаща с темпове, които отговарят на начисляването на 6 процента годишна лихва за просрочване, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Вносът за Украйна спря седмици преди планираното подписване на споразумение за свободна търговия между Украйна и ЕС, стъпка, която разгневи Москва, отбелязва Ройтерс.
"Няма доставки за Нафтогаз от днес", съобщи руски източник, цитиран от Ройтерс.

Източник в Украйна посочи също, че операторът на газопровода Укртрансгаз е разпоредил на Нафтогаз да спре доставките на руски газ. Близо половината от руското синьо гориво за Европа преминава през територията на Украйна.

Представител на Газпром обаче уточни, че транзитът на руски газ за европейските клиенти през Украйна не е засегнат.
"Всички заявки за износ са изпълнени", допълни същият източник.

И Газпром, и Нафтогаз отказват да коментират спирането на доставките на руски газ за Украйна, отбелязва Ройтерс.