Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов е връчил на изпълнителния директор на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" Валентин Илиев разрешение за определяне местоположението на ядрено съоръжение (избор на площадка) по смисъла на Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Решението за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй бе взето от правителството на Бойко Борисов, веднага след решението му за стопиране на изграждането на АЕЦ Белене. Сегашното правителство на Орешарски отдели юридически фирмата за изграждане на новата централа.

Издаденото разрешение е в отговор на постъпилото писмено заявление от страна на дружеството, с което се дава начало на техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа. Подаденото заявление е част от процедурата по изпълнение на решение на Министерския съвет от 11 април 2012 г., с което бе дадено принципно съгласие за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

В полученото разрешение се уточняват задълженията на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", свързани с избора на площадка за ново ядрено съоръжение. Те включват осигуряване изпълнението на инженерните проучвания и изследвания, необходими за разработване на проектните основи и оценките на безопасността и впоследствие за одобряване на избраната площадка. Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа.

Следващата стъпка е одобряване на избраната площадка от Председателя на АЯР.