Испания поиска помощ от еврозоната за банките си днес. В официалното писмо до председателя на Еврогрупата Жан Клод Юнкер е заложената сумата до 100 млрд. евро.
Но едва  на 9 юли ще се посочи конкретната сума, съобщи още в петък в Люксембург испанският министър на финансите Луис де Гиндос, цитиран от световните агенции. Днес той е заявил, че сумата ще бъде достатъчна да покрие нуждите на банките плюс известен буфер.
Испанските власти обявиха миналата седмица резултатите от двата независими одита, направени на банковия сектор в страната, сочещи, че потребностите от капитали за финансовите институции в страната са от 16 до 62 милиарда евро.
Тази цифра е доста под 100-те милиарда евро, предложени от еврозоната и обявени в днешното писмо.
За рекапитализацията на испанските банки ще бъдат необходими по-малко от 62 милиарда евро, съобщи днес испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от ИТАР-ТАСС. Малко е вероятно испанските банки да имат нужда от 62 милиарда евро, но възнамеряваме да получим кредитна линия с достатъчен резерв, за да имаме средства за всякакви непредвидени ситуации, посочи Рахой пред Испанската асоциация на предприемаческите организации.
Според Ройтерс страната е потвърдила намерението си да подпише меморандум за разбирателство, който ще включва всички детайли. 
Говорител  на ЕК потвърди официалното искане за помощ, но разсея надеждите, че парите ще могат да се използват като директна помощ за банките. Остават неясни и мерките за оздравяване на испанския финансов сектор.
Планът за помощ на испанските банки може да включва заем за срок от над 15 години при лихва между 3 и 4 процента, според изявлението на испанския министър от 22 юни.