Това каза пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му не всичко е загубено. Както банките имат интерес проблемът да се реши, така има все още и инвеститори, които се интересуват от дружеството. Тази седмица се срещнах с едното от дружествата и намеренията им са сериозни, посочи икономическият министър.

Проблемите с ОЦК Кърджали тлеят от началото на март. Работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, не са получавали заплати от половин година, което ги изкара на масови протести по улиците на града. Наложи се намеса на правителството и те получиха по заплата и половина преди Великден. Тогава лично премиерът Бойко Борисов им обеща нов собственик до 2 месеца. Единственият инвеститор с който се преговаря е полската Силезия, призна Добрев вчера. Преди него се отказаха българската Химимпорт и руска компания. Полският инвеститор обяви, че е готов да плати заплати на работниците и да вземе комбината под наем. Подобна бе и схемата с "Кремиковци" преди той окончателно да обяви несъстоятелност. Тогава предложението дойде от украинска фирма, но срещна отпор на кредиторите.

Добрев сподели, че дълговете на комбината към банките възлизат на 300 млн. лв., но направи прогноза, че това сигурно не са всички задължения на дружеството. Затова и не идва инвеститор, който да закупи ОЦК. Обсъждат се варианти за взимане под наем, за да се видят колко са задълженията му.

Министърът каза още, че по казуса държавата е направила всичко, каквото може. Бяха изплатени еднократно суми. С отварянето на една концесия – рудник „Върба-Батанци” в Мадан, дадохме възможност на работните да започнат работа там.

Протестите на работниците в ОЦК продължават и днес. Вчера около 50 работници от ОЦК-Кърджали блокираха за час възлово кръстовище в центъра на града, недоволни от неяснотата по преговорите между банките кредитори и собственика на комбината. На протеста двама работници се сбиха за кратко.
В сряда изтече срокът, в който металурзите се надяваха премиерът Бойко Борисов да намери изход от кризата в комбината. От 1 февруари 2012 г. досега металурзите не са получавали аванс и заплата за четири месеца. Досегашните им протести и дори гладната стачка не решиха проблема.