Испанските власти обявиха днес резултатите от двата независими одита, направени на банковия сектор в страната, сочещи, че потребностите от капитали за финансовите институции в страната са от 16 до 62 милиарда евро.

Тази цифра е доста под 100-те милиарда евро, предложени от еврозоната, предаде Франс прес. На 9 юни Еврогрупата се споразумя да задейства план за спасяване на испанските банки на стойност максимум 100 евро.

Двата независими одита бяха направени от германската консултантска компания Роланд Бергер (Roland Berger) и американската Оливър Уайман (Oliver Wyman).
Оливър Уайман посочва сума от 16 до 25 милиарда евро при най-лекия сценарий, след това 51 до 62 милиарда евро при най-тежкия сценарий, докато Роланд Бергер оценява, че потребностите на испанските банки са от 25,6 милиарда и 51,8 милиарда според различните сценарии, поясни помощник-управителят на испанската централна банка Фернандо Рестой.
Испания отложи официалното искане за помощ в очакване на тези резултати. Молбата ще бъде внесена "през идните дни", обяви по-рано икономическият министър Луис де Гиндос, цитиран от АФП. "Днес ние сме тук, за да обясним какво е положението в банковия сектор", заяви Де Гиндос при пристигането си в Люксембург за среща с колегите си от еврозоната. Първоначално се очакваше днес Мадрид официално да поиска помощ за банките си, като конкретната сума и подробностите за отпускането й са в центъра на вниманието от пазарите.
Испанското правителство не искаше да отправя искането си преди да станат известни резултатите от одита.