Производството на петрол в Либия достигна 1,45 милиона барела дневно, съобщи днес правителственият говорител Насър ал Манаа, цитиран от Франс прес и БТА. Той посочи, че до края на годината петролният добив може да надхвърли равнището от преди революцията в страната. Става дума за най-високото равнище на производство след революцията, подчерта Насър ал Манаа на пресконференция в Триполи.

Либийската Национална петролна компания съобщи през януари, че производството на петрол е достигнало 1,3 милиона барела дневно. Либийският петролен добив, който бе 1,6 милиона барела дневно преди конфликта, започнал през февруари 2011 година, бе почни напълно преустановен. Добивът бе възстановен през септември след свалянето на режима на Муамар Кадафи и идването на власт на Преходния национален съвет.

Саудитският министър на петрола Али ал Нуейми пък заяви за пореден път, че страната му "ще действа за сваляне на високите цени на петрола", предаде Франс прес, позовавайки се на интервю на Ал Нуейми в днешното издание на в. "Файненшъл таймс" на фона на заплахата за световната икономика, идваща от поскъпването на черното злато.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител в света на петрола, "иска по-ниска цена (на петрола), разумна цена, която да не вреди на световното икономическо съживяване", посочва Ал Нуейми, допълвайки, че високите котировки на петрола са нещо лошо за целия свят - за развитите страни, за държавите с нововъзникваща пазарна икономика, за бедните страни и за производителките.

Вчера средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се понижи с 1,25 долара до 122,25 долара за барел, информира днес на сайта си петролният картел. Във вторник един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше 123,50 долара. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. н. петролна кошница, включваща 13 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.