"Международният валутен фонд ще работи за нова програма (за помощ) на гърците. Ние обаче ще бъдем в състояние да дадем нашето съгласие само ако управляващите и другите политически партии са съгласни с прилагането на реформите, като това съгласие трябва да бъде потвърдено писмено", подчерта Фектер, цитирана от АФП и БГНЕС.
Нейният холандски колега Ян Кеес де Ягер заяви, че "поносимо ниво на дълга е предварително необходимо условие за бъдещата програма за помощ на Гърция".
"Ясно е, че прилагането на реформите в Гърция се провали", посочи пък шведският финансов министър Андерс Борг, чиято страна не е член на еврозоната, но той участва в срещата на своите колеги от ЕС. "В сферата на структурните и на бюджетните реформи (гърците) не бяха на висотата им", посочи той.
Снощи еврозоната повиши тон на Атина, като постави условие за всеки нов заем страната да положи допълнителни усилия и същевременно апелира към частните й кредитори да направят по-значим жест за намаляване на дълга на страната и да не се стигне до фалит.