В сигнала се твърди, че някои банки прилагат различни комисионни за парични преводи към титуляри на сметка в една и съща банка, в зависимост от това дали получателят на превода е търговско дружество или държавен орган - разпоредител с бюджетни средства, съобщиха от КЗК.
Според Димитров подобна практика на двойно тарифиране за една и съща услуга представлява евентуално нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).
Данните на СДС показват, че разликата достига до "наистина фрапираща". За пример в сигнала се посочва, че за превод в размер на 1-2 лв., тези банки събират комисиона от наредителите в размер на 5-6-8 и дори 12 лева. Димитров пише още, че практиката е недопустима, след като годишният обем от такси на годишна база е над 800 000 000 лв. за 2011 г.
Комисията поиска писмени становища по твърденията, изложени в сигнала, с оглед необходимостта от информация, въз основа на която да прецени дали са налице основания за образуване на производство за евентуално извършено нарушение на разпоредбите на ЗЗК.