Това сочи проучване на Европейската агенция за околната среда, цитирано от БТА. Като цяло Германия и Полша се открояват като най-големите промишлени замърсители в Евросъюза. След тях се нареждат Великобритания, Франция, Италия, Румъния и Испания, се отбелязва в доклада на агенцията, изготвен въз основа на данни от 2009 година и включващ равнището на емисиите въглероден диоксид.
Само преди месец парламентът прие закон, с който разрешава да се складира въглероден диоксид под земята. Тогава депутатът от БСП Петър Димитров предупреди, че това може да го превърне в минно поле с непредсказуеми последици. Със законопроекта се насърчава улавянето и съхранението на въглеродния диоксид като технологично решение за намаляване на емисиите парникови газове.
Ако промишлените замърсители на ЕС се класират като се вземе предвид размерът на икономиката, България, Румъния, Естония, Полша и Чехия ще водят в класацията, посочва Европейската агенция за околната среда. Агенцията е изчислила, че загубите от нанесените екологични щети, причинени от 10 000 най-големи промишлени предприятия, са на стойност между 102 и 169 милиарда евро (136-226 милиарда долара). Голяма част от замърсяването е причинено от големи електроцентрали и в по-малка степен от рафинерии и металургични комбинати.
Така наречените загуби от нанесени екологични щети са несъвършен, научен измерител на стойността на щетите върху човешкото здраве и околната среда, отбелязва Европейската агенция за околната. Все пак обаче те са полезен индикатор при определянето на европейската политика в секторите на промишлеността, енергетиката и околната среда.