Гърция може да се справи със съществуващите трудности само ако правителството в Атина приложи решенията, взети от лидерите на еврозоната на срещата им на 27 октомври. Това се казва в доклад на гръцката централна банка, внесен днес в правителството и парламента от нейния управител Йоргос Провопулос, пише в. "Етнос", предаде БТА.
Банкер номер едно на Гърция критикува политиците за закъсненията, които не са позволили да бъдат приложени решенията от 21 юли (предишната среща на еврозоната за гръцката криза), а също и за предизвиканите от тях усложнения, довели до влошаване на имиджа на Гърция.
Провопулос уверява, че банковата система на Гърция е гарантирана, но въпреки това предупреждава за нарасналите предизвикателства пред банковите институции и призовава за координирани действия с цел нарастване на капитала на банките.
Гърция трябва да положи всички усилия, за да избегне излизане от еврозоната, предупреждава централната банка в доклада, цитиран от Ройтерс.
Новото коалиционно правителство на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос трябва да върне доверието към страната, да оздрави финансите и да обърне тенденцията към растеж. Има две национални цели, които сега трябва да бъдат следвани на всяка цена: първата е да се постигне първичен излишък, а втората - да се ускори оздравяването, посочва централната банка.