Това приеха депутатите на второ четене с изменения на Валутния закон, внесени от Министерския съвет, съобщи БТА. Само преди месец депутатите гласуваха и промени в Закона за митниците и НК, с които дадоха право на митничарите да разследват и задържат.

При пренасяне на парични средства за трета страна в размер над 30 000 лева, чуждестранните лица ще декларират пред митническите органи само вида и размера на пренасяните парични средства, когато стойността им не надвишава предходно декларираните, приеха още депутатите.

В случаите на основателни съмнения или данни за незаконни дейности, свързани с пренасянето на пари в размер по-малък от 10 000 евро, митническите служители ще могат да извършат контрол на физическите лица, като им изискват информация за средствата. Пред митническите органи ще се декларират и пренасяните благородни метали и скъпоценни камъни, както и изделията от тях, пренасяни за или от трета страна. Когато пренасянето е от или за друга страна-членка на ЕС, декларирането ще бъде при поискване. Това ще става по ред и начин, определени с наредба.

При нарушение на закона физическите лица ще се наказват с глоба от 1000 до 3000 лева, а юридическите или еднолични търговци - с от 2000 до 6000 лева. При повторно нарушение санкцията ще бъде двойна.

С измененията във Валутния закон се запазва правото на всеки гражданин да пренася през границата неограничен размер парични средства. Пренасянето на парични средства чрез пощенски пратки е забранено с изключение на пратки с обявена стойност. Пренасянето на парични средства чрез пощенски пратки от БНБ и банките се извършва по ред, определен с наредба.