Българите и румънците продължават да бъдат първенци по източване на дебитни и кредитни карти през банкомат. Това сочи доклад на Европейската служба за защита на банкоматите към Европол.
Данните се основават на актуализация на престъпността от представители на 17 страни в ЕС. В доклада се посочва, че тенденцията за източвания на банкомати нараства в районите, в които световният стандарт за кредитни и дебитни карти на базата на чип технология все още не е влязъл в сила. Сред най-честите начини за измама са устройства, наречени “всичко в едно”, които включват микрокамера за прихващане на ПИН кода и устройство за разчитане на самата карта и съхраняване на събраните данни.
От Европейската служба за защита на банкоматите уточняват, че се забелязва нова тенденция - източването на картите от банкомати да се осъществява извън националните граници, а в някои случаи извън Европа, при това дистанционно. Скиминг устройствата или четците на данни продължават да бъдат проблем сред страните, участвали в изследването, като едва четири коментират, че опитите за измами намаляват.
По отношение на атаките срещу терминали за плащане, експертите отчитат, че нападенията срещу бензиностанции, в които банкоматите на са добре защитени, се увеличават. Тенденцията за повече измами при пунктовете с ПОС терминали също продължава.
Сред най-честите похвати експертите посочват Ливанската примка, при която картата остава блокирана в четящото устройство на банкомата. В банкомата се поставя магнитна лента, която блокира картата вътре. Докато се опитваме да я извадим, се появява "услужлив минувач", който може да се представи и за служител на близката банка. Той ни предлага телефона си, за да се свържем с банковия клон. От другата страна на линията обаче се намира неговият съучастник, който ни кара да въведем осем цифри с бутоните на телефона, последните четири от които са ПИН кодът на картата. След като в крайна сметка не успяваме да извадим картата и се отдалечим от банкомата, престъпниците се сдобиват и със самата карта. Според доклада този похват за измами продължава да действа, въпреки че се наблюдава известен спад.
Друг вид нападения са експлозивните и газ атаките, които са били докладвани в 3 от страните, участващи в изследването. Измамите с банкови карти включват и подмяна на част от банкоматите като например бутоните на клавиатурата. Когато клиентът въвежда ПИН кода, информацията постъпва към престъпниците. В някои страни крадците влизат с взлом чрез разбиване на витрини и крадат целия банкомат, като подобни случаи са отчетени в 7 държави, добавят от Европейската служба за защита на банкоматите.