На тях партиите, подкрепящи мерките за икономии - Нова демокрация и ПАСОК, получиха мнозинство в парламента, което сериозно намали вероятността за напускане на еврозоната от Гърция.

Единнната валута стигна ниво от 1.2748 долара - най-много от 22 май. По-късно тази сутрин то се търгуваше на нива около 1.2696 долара.
Еврото достигна най-ниско ниво на 1 юни.
След първите избори в Гърция на 6 май то поевтиня с близо 4% до миналата седмица, тъй като инвеститорите започнаха да търсят сигурни убежища за парите си.

Лихвите по дълговите книжа на Испания и Италия тази сутрин значително се понижиха на пазара на облигации, което е признак на успокоение сред инвеститорите за ситуацията в еврозоната ден след победата на гръцката десница, подкрепяща мерките за икономии, предаде Франс прес. Днес сутринта доходността по 10-годишните испански облигации спадна до 6,767 процента (спрямо (6,838 процента в петък на закриване), а лихвата под италианските книжа - до 5,847 процента (спрямо 5,912 процента).
Миналата седмица се наблюдаваше покачване на лихвите на Мадрид и Рим, станали жертва на финансовите затруднения и страховете за еврозоната, припомня АФП.

Европейските фондови борси днес приветстваха сдържано победата на десницата на гръцките избори, която в краткосрочна перспектива отдалечава излизането на страната от еврозоната, но анализатори предупреждават, че остават много нерешени въпроси, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Борсите в Европа откриха сесията с покачване, следвайки тенденцията в Азия, но без истинска еуфория.

Гърция ще изпълни задълженията си пред международните кредитори в рамките на сключените с ЕС и МВФ споразумения, заяви снощи лидерът на десноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас, цитиран от БТА.