Това обяви посланик Тове Скарстейн по време на официалното отбелязване на 10-годишнината от възстановяването на посолството на Норвегия у нас.

”Първата програма бе доста голяма и обхващаше годините 2007-2009. Ние сме удовлетворени, защото бяха изпълнени 120 много добри проекти. Сега ние имаме намерение да приемем проекти на стойност 127 милиона евро, което представлява три пъти повече средства. Имаме и намерение те да бъдат вложени в сектори, които са важни за България. Мога да спомена общественото здравеопазване, сектор, в който има голям недостиг, ще строим затвори, отново ще помогнем за откриване или възстановяване на културното наследство, зелената икономика, енергията от възобновяеми източници, в области, в които България има нужда като допълнение на ноу-хау и професионална компетентност”, заяви Скарстейн.

По отношение на корупцията и организираната престъпност в България посланикът заяви, че това са част от проблемите на страните от целия свят. «Ние имаме много добро сътрудничество с МВР. Що се отнася до криминалните случаи, които засягат две или повече държави, имаме отлични връзки. Между полицейските служби на нашите две страни има добро взаимодействие и министерствата ни работят добре. Що се отнася до случаите на корупция - това правителство много добре се справя с проблема по отделни случаи. ЕС също е много силно ангажиран с тази тема и това, което е важно е, че правителството даде заявка, че ще се бори с престъпността”, каза посланикът на Норвегия.