По-голямата част от пенсиите в момента се плащат от данъците, ако искаме да не е така, то осигурителната вноска трябва да нарасне в пъти. „Увеличението на осигурителната вноска е все едно да се простреляш в крака”. Това каза Владислав Горанов, зам.-министър на финансите, в интервю за Нова телевизия.
От 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране ще се увеличава плавно с по четири месеца за година. Това ще бъде гласувано в Закона за Държавното и обществено осигуряване. Едната година от 1 януари беше предложение от самия министър-председател Бойко Борисов, разкри Горанов. Лично аз смятам, че по-плавното нарастване е по-разумното решение, добави той.
На въпрос дали ще има пари за увеличение на минималната пенсия от догодина, Горанов подчерта, че от 1 юни минималната пенсия нараства до 145 лева.
Вчера министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че екипът му цяла нощ търсил, откъде да се вземат парите за минималната пенсия, след като станало ясно, че възрастта за пенсия ще се вдига с 4 месеца, а не с 1 година.