Шест от страните в еврозоната с най-висок кредитен рейтинг обмислят емитирането на съвместни облигации, за да стабилизират собствените си икономики и да успокоят финансовите пазари, предаде германският вестник „Ди Велт”, цитиран от БТА.  
Съвместни облигации на Германия, Франция, Финландия, Холандия, Люксембург и Австрия са смятани за защитна стена срещу дълговата криза в еврозоната за тези държави.
По-късно днес германското министерство на финансите опроверга твърдението, че се обсъжда проект за колективно емитиране на облигации в страните от еврозоната, чийто кредитен рейтинг е "ААА", и повтори, че условие за разрешаване на дълговата криза е да се внесат промени в европейските договори.
Облигациите няма да бъдат емитирани от всички 17 страни
от еврозоната и това няма да бъдат „еврооблигации” в класическия смисъл. Те ще бъдат използвани, за да се финансират дълговете на шестте държави и евентуално на тежко задлъжнели страни като Италия и Испания, но при много строги условия, отбелязва изданието.
Германия е твърдо против емитирането на общи европейски облигации, които да спасяват закъсалите страни, тъй като това ще доведе до увеличаване на нейните разходи за лихви.
Вчера стана ясно, че Франция и Германия възнамеряват в бърз ход да изтръгнат нов договор за стабилност за някои страни от еврозоната, припомня "Фокус". Париж и Берлин ще отправят предложението на срещата на ЕС, която ще се проведе на 9 декември.
Настоящият пакт за стабилност на ЕС изисква от 17-те страни от еврозоната да ограничат бюджетните си дефицити до 3% от БВП и дълга си на 60% от БВП.
Германия и Франция вече са се отказали да чакат обединението между всички страни от ЕС. В случай на необходимост те биха били готови да продължат напред с няколко страни и така в рамките на еврозоната да основат клуб на „суперевропееца”, чийто членове да се подчинят на задълженията за спестяване.
„Новият пакт ще включва реални санкции за неизпълнение на текстовете и няма да важи само за еврозоната, но за всички страни от ЕС”, заяви обаче европейски дипломатически източник, цитиран от "Фокус".
Европейската комисия отхвърли категорично всички варианти, които биха могли да доведат до "фрагментиране" на еврозоната на няколко групи, каквито планове имат Франция и Германия. "Целта е да се запази единството на еврозоната", заяви говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Амадео Алтафадж. "Ако крайната цел е да се запази стабилността на еврозоната, от само себе си се разбира, че фрагментирането не служи на тази цел, всяко предложение трябва да се основава на запазването на единството на еврозоната", допълни говорителят.
По-късно председателят на Еврогрупата, обединяваща финансови министри от
еврозоната, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер отхвърли тези варианти, които биха довели "до изкуствено разделение на ЕС". "Не е добре ЕС изкуствено да се разделя на две групи. Важно е да не се засилват различията между 27-те и 17-те" членки на еврозоната", подчерта Юнкер на пресконференция с датския си колега г-жа Хеле Торнинг-Шмит, чиято страна поема от 1 януари ротационното председателство на ЕС.
Жан-Клод Юнкер наблегна освен това на необходимостта по всяка промяна на европейския договор да се действа на равнище 27-те.