Страните от Европейския съюз постигнаха съгласие относно конкретна ценова граница до 60 долара за барел за руския петрол. Това съобщиха дипломати от ЕС пред ДПА, след няколко дни на интензивни преговори за въвеждане на подходящо ниво на пределната цена.

Съгласно ограничението, предоставянето на определени услуги за доставки на руски петрол, включително застраховка, финансиране и техническа помощ, трябва да бъде забранено, ако петролът е бил продаден над прага от 60 долара.

По-рано - през септември - групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) се съгласи да наложи лимит на руския суров петрол и следователно да ограничи приходите, които Кремъл получава от продажбите му, припомня БТА.

Повече подробности за това как ще работи ограничението на практика и какво ще бъде конкретното равнище не са били разкривани.

ЕС вече може да придвижи напред писмена процедура на одобрение на границата, като се очаква решението да бъде официално обявено в неделя, каза пред Ройтерс представител на Полша. По-рано Европейската комисия настояваше за максимално ценово ниво от 65 долара за барел, но някои държави членки, сред които и Полша, настояваха за по-ниска ценова граница.

"Полша се съгласи със споразумението на Европейския съюз за ограничаване на цената на руския петрол, превозван по море, до 60 долара за барел, което позволява на ЕС да пристъпи към официално одобрение на сделката през уикенда", заяви в петък посланикът на Полша в ЕС Анджей Садос, цитиран от Ройтерс. Той каза, че механизмът в окончателното споразумение ще поддържа горната граница на цената с поне 5 % под пазарната.

По време на преговорите Варшава настояваше таванът да бъде възможно най-нисък, за да се намалят приходите на Русия и да се ограничи възможността на Москва да финансира войната си в Украйна.

Един барел руски суров петрол сорт Урал наскоро струваше около 65 долара.

От понеделник, 5 декември, ще влезе в сила забраната на ЕС за закупуването на руски суров петрол, превозван по море.

Европейската комисия предложи тавана заедно с механизъм, според който, ако търговската цена на петрола падне под 60 долара, той може да бъде намален.

Русия: Ценовият таван за руския петрол застрашава енергийна сигурност на ЕС

Руският депутат и председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки заяви пред агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс, че решението на Европейския съюз да продължи с налагането на таван на цените на руския петрол само застрашава енергийната сигурност на блока.

Слуцки обвини Запада, че той винаги говори за пазарни регулации, но това решение е "нарушение на законите на пазара".

И докато западните представители приветстваха решението, Слуцки повтори думите на руския вицепремиер Александър Новак, подчертавайки, че "никакви ценови ограничения не са приемливи" и че страната няма да продава петрола си при такива условия.