Днес започна мащабно проучване за наличието на природен газ до гръцки острови в Егейско море, съобщиха от Министерството на енергетиката в Атина. По предварителни данни се очаква да се открият мащабни залежи на природен газ, но реално обемът ще стане ясен след приключване на сондажите.

Водещата енергийна компания за добив и преработка на нефт и природен газ Exxon Mobil стартира днес сеизмичните проучвания до Крит и Пелопонес. Това заяви министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, цитиран от сайта Newsbomb.gr.

Проучванията за находища на природен газ започнаха югозападно от полуостров Пелопонес и остров Крит.

"Ако имаме възможност да добиваме природен газ, това ще защити енергийната сигурност не само на Гърция, но и на Европа", заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Геофизичните проучвания ще се извършват през зимните месеци в съответствие с международните стандарти за опазване на природната среда, съобщават от енергийното министерство. Това развитие следва решението на министър-председателя да ускори съответните процедури и успешните геофизични проучвания, извършени в началото на 2022 г. в Централно и Южно Йонийско море.

Пред държавната медия ERT министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас даде подробности: "Корабът тръгна. Екипажът му поставя кабелите, заедно със слушалките, които улавят връщането на вълните, така че да може да определи геоложките структури".

Корабът Nanco Swift е ангажиран с оборудването и сеизмичните проучвания. Те ще продължат 2 години. Въз основа на техните резултати консорциумът ще реши дали да продължи с проучвателни сондажи или да се оттегли. Ако разследванията се окажат задоволителни, Hellenic Hydrocarbon Resources Management (EDEY) - държавната компания за нефт и естествен газ, основана в Атина, изчислява, че производството на природен газ ще започне през 2027 г.

Според предварителния график сеизмичните проучвания са планирани за периода 2022-2024 година, проучвателните сондажи - за 2024-2026 г., разработването - за 2026-2027 г., а добивът на природен газ - 2027-2028 г.