Гръцката държавна газова компания ДЕПА е подписала споразумение с френската "ТоталЕнержи" (TotalEnergies, бивша "Тотал") за доставката на втечнен природен газ, обяви гръцкото министерство на околната среда и енергетиката, цитирано от АНА-МПА и БТА. В съобщението на министерството се казва, че това е решителна крачка към осигуряването на достатъчни количества за страната в случай на намаляване или прекъсване на доставките от Русия.

"С това стратегическо споразумение се постига националната цел, поставена от правителството, за енергийна достатъчност на страната и постепенно освобождаване от зависимостта от руския природен газ. Споразумението е реализирано с оглед на трудната от енергийна гледна точка зима в цяла Европа не само заради рязкото повишаване на международните енергийни цени, но и заради опасенията от прекъсвания на електроснабдяването и отоплението в почти целия континент", казват от гръцкото министерство на енергетиката.

Споразумението предвижда доставки на втечнен природен газ с два кораба месечно, общият товар на които ще съответства на 10 тераватчаса през следващите пет месеца, т.е. от ноември 2022 до март 2023 г.

Гърция ще се снабдява с втечнен газ на цена, различна от тази на референтния хъб TTF, която проявява голяма нестабилност, като същевременно си запазва възможността да не приеме товари, ако прецени, че не са й необходими, като заплати такса за отмяна на поръчката.

Около 70 процента от вноса на природен газ в Гърция се използва за производството на електроенергия. Министерството отбелязва, че през първото шестмесечие на годината зависимостта на Гърция от руски природен газ е намаляла значително и делът му е бил 34 процента спрямо 45 процента през същия период през миналата година. Същевременно вносът на втечнен природен газ се е увеличил с 50 процента на годишна база. През терминала в Ревитуса са преминали 44 процента от вноса на природен газ в страната спрямо 31 процента миналата година.