ЕС трябва да инвестира 500 милиарда евро (586 милиарда долара) в нови ядрени енергийни съоръжения до 2050 г. Това смята еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон който изчисли сумата пред френското издание Journal du Dimanche.

"Само съществуващите ядрени централи ще се нуждаят от 50 милиарда евро инвестиции от сега до 2030 г. А тези от ново поколение ще се нуждаят от 500 милиарда!" каза той в интервюто. "Това усилие на практика ще представлява около 20 милиарда евро годишни вложения", споделя Бретон.

Коментарите му идват в момент, когато ЕС смята, че ядрената енергия е "зелена" алтернатива на изкопаемите горива. Предложението, водено от Франция, предизвика съпротива в няколко други държави-членки, включително Австрия и Германия. В момента Франция е и председателстващ Съвета на ЕС.

Бретон вярва, че ядрената енергия ще играе "основна роля" в прехода от изкопаеми горива. "За да постигнем въглеродна неутралност, ние наистина трябва да засилим производството си на безвъглеродна електроенергия в Европа, особено като се има предвид, че търсенето на електроенергия ще се удвои след 30 години", споделя Бретон пред вестника, цитиран и от DW.

Запитан за противопоставянето на ядрената енергия от някои държави-членки на ЕС, Бретон каза, че начинът, по който те получават енергията си, е "единствена отговорност на всяка една държава". "Съвместната отговорност трябва да се съсредоточи върху средствата, които да бъдат разгърнати в целия Европейски съюз, за да се постигне колективната цел, поставена от всички държави-членки: достигане до беземисионна икономика през 2050 г.", добави Бретон.

3e-news.net