Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за първи път от 10 години преразгледа към повишение прогнозата си за световното развитие на ядрената енергия, предаде ДПА.

Ядрената катастрофа в японската АЕЦ "Фукушима 1" през 2011 г. възпря растежа на сектора. За да избягват изкопаемите горива в борбата с климатичните промени обаче, сега много страни обмислят да се обърнат към ядрената енергия, сочи докладът на МААЕ, публикуван днес.

Според "максималния" сценарий на агенцията световният капацитет за добив на ядрена енергия може да се удвои до 792 гигавата към 2050 година. Това е повишение с 10 процента спрямо прогнозата от миналата година.

Това е постижимо само чрез нови технологии в сектора, отбелязва МААЕ. Сред тях са производството на водород като енергоносител и използването на технологично по-напреднали реактори.

При по-консервативния сценарий производственият капацитет ще остане почти същия, на ниво 392 гигавата.

Миналата година около 10 процента от световното електричество е дошло от атомни централи. При максималния сценарий на МААЕ този дял ще се увеличи леко - до около 12 процента към 2050 година.

Макар според МААЕ ядрените мощности да са чисти форми на енергетика, Германия и други страни решиха постепенно да се откажат от тях заради рисковете за безопасността и проблемите с крайното съхранение на ядрените отпадъци.