Рекордната година за строителство на нови вятърни паркове и възстановяването на инвестициите в сектора породиха надежди, че ЕС може да постигне целите си за чиста енергия. Това е записано в последния доклад на индустриалната група WindEurope.

Експертите описват 2023 г. като година на "значителни подобрения" в ключови области на европейския вятърен енергиен сектор, който се бореше през 2022 г. с растяща инфлация, лихвени проценти и нестабилни енергийни пазари. Това се случи на фона на войната в Украйна, припомня Euractiv.

Инвестициите в офшорна вятърна енергия в Европа миналата година скочиха до 30 милиарда евро спрямо оскъдните 0,4 милиарда евро, които бяха инвестирани през 2022 г. Страните от ЕС също инсталираха рекордните 16,2 гигавата нови мощности за вятърна енергия миналата година. От тях около 80% от които бяха вятърни паркове на сушата, добавят от организацията.

Миналата година видяхме и "голям политически обрат" с Пакета за вятърна енергия на ЕС, който след това 26 правителства одобриха в Европейската харта за вятъра. Най-голямата заплаха за ускореното разпространение на вятъра сега е навременното разширяване на европейските наземни и офшорни електрически мрежи, обясняват от WindEurope.

Оттам уточниха, че политиките на ЕС за ускоряване на издаване на разрешителните за проекти са насърчили сектора, в допълнение към предложенията на блока да се помогне на вятърните електроцентрали да получат достъп до финансиране и да индексират цените в държавните търгове за възобновяема енергия. Германия и Испания са разрешили 70% повече вятърни проекти на сушата през 2023 г. в сравнение с предходната година.

Европейските вятърни компании се сблъскаха с мрачен период на неуспехи във веригата на доставки, инфлация и проблеми с оборудването. Все пак датският производител на турбини Vestas се върна на печалба през четвъртото тримесечие на 2023 г.

WindEurope изразява очакването си Европа да инсталира средно по 29 GW на година вятърни централи, считано от сега. Така ще може да се достигне общ капацитет от 393 GW вятърна енергия през 2030 г. - това вече се доближава до 425 GW мощности, необходими за постигане на целите на ЕС за възобновяема енергия за 2030 г.

"Това ни поставя на поразително разстояние от реалното постигане на целите за вятъра до 2030 г., които са изключително амбициозни", каза главният политически директор на групата Пиер Тардийо.

ЕС предупреди миналата година, че собствените енергийни планове на страните означават, че те не са на път към общата цел на блока до 2030 г. да получават 42,5% от енергията си от възобновяеми източници. Тук се включват и други източници като слънчева енергия и енергията от биомаса.

WindEurope каза, че най-големият риск за разширяването на вятърната енергия в Европа сега са бавните инвестиции в надграждане на електрическите мрежи. Нужни са значителни инвестиции в електромрежите, за да могат те да поемат бързо нарастващия дял на възобновяемата енергия.