Докато много автомобилни производители са се фокусирали върху разработването на електрически превозни средства с батерии (BEV), друга екологична алтернатива на традиционните автомобили набира скорост - електромобил с водородни горивни клетки (FCEV). Зеленият водород беше приветстван като чистото гориво на бъдещето през последните години, нещо, което много автомобилни производители обмисляха, докато разработваха автомобили с горивни клетки, припомня Oilprice.

Въпреки че се говори много за възхода на FCEV, повечето компании все още са в ранен етап на развитие. Но сега някои компании са готови да представят своите демонстрационни модели FCEV на обществеността, за да видят как се справят в сравнение с електромобилите на пазара.

Електрическите превозни средства с горивни клетки работят почти по същия начин като традиционните електромобили, работещи с електрически двигател вместо двигател с вътрешно горене (ICE). Въпреки това BEV разчитат на батерия, която трябва да бъде включена, за да се презареди, използвайки електричество от мрежата.

Междувременно водородните автомобили могат да произвеждат електричество на борда, без необходимост от зареждане. Това е изключително привлекателно за производителите на автомобили, които искат да увеличат обхвата, който техните машини могат да изминат, без необходимост от зареждане. А това улеснява потребителите да преминат от автомобили с вътрешно горене към екологични алтернативи. Едно от основните предимства на водорода е, че той отделя в атмосферата само вода и топлина, а не парникови газове.

С правителствата и енергийните фирми по целия свят, които насочват средства в проекти за екологичен водород, производителите на автомобили все повече виждат потенциала колите да работят с това чисто гориво. За да направят щадящи климата водородни автомобили, производителите на автомобили трябва да гарантират, че водородът, който доставят, е зелен, а не сив - получен от природен газ.

Понастоящем цената на зеления водород е много по-висока от алтернативите, отделящи въглерод. Но тъй като компаниите инвестират повече в научноизследователска и развойна дейност, цената на зеления водород се очаква да падне, почти по същия начин, както се наблюдава при разходите за вятърна и слънчева енергия с разширяването на целия сектор.

Въпреки значителния потенциал на електромобилите, работещи със зелен водород, концепцията за горивна клетка все още е относително непозната на потребителския пазар. Докато повечето хора вече са чували за електромобили, особено след бума на Tesla, автомобилните производители са споделили с потребителите малко информация за развитието на флота си от водородни коли.

Това вероятно се дължи на множеството препятствия, които все още трябва да бъдат преодолени, преди водородните автомобили да излязат масово на пазара. Например, размерът и теглото на горивна клетка, която може да генерира достатъчно електричество, за да задвижва кола или по-голямо превозно средство, продължават да бъдат проблем.

Но някои автомобилни производители сега представят своите иновации на обществеността, демонстрирайки, че очакват бъдещето на транспорта да бъде по-широко от електромобилите. През февруари Honda обяви, че ще произвежда нова система с водородни горивни клетки, която разработи съвместно с GM.

Очаква се това да подпомогне растежа на нейния водороден бизнес с цел продажба на 2000 единици от новата система годишно до средата на десетилетието и над 60 000 единици годишно до 2030 г. Honda очаква нейната "система от следващо поколение" да бъде по-издръжливи от предишните горивни клетки и около две трети по-евтини спрямо съществуващите опции.

3e-news.net

Междувременно BMW пусна демонстрационен парк от водородни автомобили, които използват горивни клетки от Toyota. Миналия месец германският автомобилен производител представи своето BMW iX5 Hydrogen с максимална скорост над 112 мили в час (180 км/ч), което в момента се сглобява в Мюнхен. Изпълнителният директор на компанията вярва, че това е "липсващото парче в мозайката, когато става дума за мобилност без емисии".

Водородът се съхранява в два резервоара, които могат да се зареждат за три до четири минути, точно както при изпомпване на бензин. Това осигурява на iX5 много по-голям обхват от повечето електромобили - около 313 мили (малко над 500 км). BMW планира да пусне малък първоначален автопарк през 2023 г. - по-малко от 100 превозни средства, които основно ще бъдат "използвани в международен план за демонстрационни и пробни цели за различни целеви групи".

В допълнение към Honda и BMW, Toyota и Hyundai са двама други големи автомобилни производители, които искат да развият своите възможности за водородните коли, за да се конкурират с производителите на автомобили, които се фокусират единствено върху електромобилите с батерии. Въпреки че технологията може да изостава от тази на електрическите батерии, потенциалът ѝ е значителен.

Toyota инвестира в своята технология за горивни клетки повече от 30 години и представи първия си FCEV на пазара през 2014 г., седанът Mirai. Новата версия на Mirai, пусната на пазара през 2021 г., осигурява разширен пробег от около 650 км и използва зелен водород, което означава, че няма замърсяващи емисии.

И Hyundai очерта своята "Визия FCEV 2030" през 2018 г., насочена към ускоряване на развитието на водородно общество. Hyundai се надява да произвежда 700 000 системи с горивни клетки годишно до 2030 г., включително 500 000 броя водородни коли, създавайки 51 000 работни места в индустрията.

Въпреки че развитието на превозни средства с водородни горивни клетки изостава от електромобилите с батерии, по-големите инвестиции в индустрията подкрепиха иновациите, необходими за пускането на коли с горивни клетки на пазара.

С все повече и повече производители на автомобили, които разширяват визията си отвъд батерийните електромобили и инвестират във водород, можем да очакваме да видим няколко водородни електромобили през следващото десетилетие, предлагащи привлекателна алтернатива на батерийните електроколи.

Друго важно предизвикателство за сектора остава и развитието на водородна инфраструктура, за да може тези коли да се зареждат лесно и удобно по пътища и бензиностанции.