Великобритания обяви нови предложения, насочени към избягване на спирането на електричеството и стимулиране на по-големи инвестиции в нисковъглеродни технологии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Така нареченият пазар на капацитет (студен резерв - б.а.) гарантира наличието на надеждно снабдяване с електричество за посрещане на пикове в търсенето, предпазвайки от възможността за спиране на тока, ако непостоянни източници като тези, които зависят от метеорологичното време, не произвеждат достатъчно.

Сигурността на енергийните доставки се превърна в по-неотложен политически въпрос в светлината на заплахите за дългосрочните доставки на газ в цяла Европа след нахлуването на Русия в Украйна.

Стартирайки обществена консултация относно предложенията за пазара на капацитет, правителството във Великобритания заяви, че иска да въведе нови договори, за да стимулира участието на по-чисти технологии, и също така да определи нови срокове за производителите на петрол и газ да намалят емисиите за новопостроени централи, въведени след 2034 г.

"Докато вървим към по-чиста и по-евтина енергия от съществено значение е Великобритания да осигури сигурна и достъпна енергия за всички", каза министърът на енергетиката и климата Греъм Стюарт в изявление.

"Изложените днес планове ще доставят тази надеждна енергия и ще гарантират, че схемата, която стои в основата на енергийната сигурност на Великобритания, е годна за бъдещето", каза още той.

В отговор на опасенията на индустрията правителството предлага многогодишни договори за гъвкав капацитет от нисковъглеродни мощности.