Комисията по енергетика в Народното събрание (НС) реши да възложи на Министерски съвет да инициира лицензиране на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", което да не е руско.

В проекта на решението на комисията е записано, че Министерски съвет, в изпълнение на директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, трябва да предприеме всички необходими мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.

Като втора точка комисията прие да възложи на кабинета да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво, предава БТА.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски каза по време на заседанието посочи, че има ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до 2024 г. и за 6-и блок до 2028 г. Той обаче обърна внимание, че горивото от 6-и блок може да работи и на 5-и блок, така че блокът да не спре да работи до осигуряването на алтернативно гориво.

Бившият министър на енергетика Теменужка Петкова от ГЕРБ изтъкна, че трябва да се направи всичко възможно, за да се изпълнят целите за диверсификация до април 2024 г. Ако това не се случи до тогава, трябва да се зареди със същото руско гориво, което отлага процесът по диверсификация с няколко години. Според нея затова до 2024 г. трябва да се осигурено алтернативно на руското ядрено гориво, защото в противен случай 5-и блок може да остане без гориво.

Петкова обърна внимание, че в становището на АЕЦ "Козлодуй" много ясно се посочва, че са постъпили две оферти. Едната е от "Франатом", другата е от "Уестингхаус". Тя поясни, че "Франатом" е възможен доставчик на свежо ядрено гориво и за 5-ти и за 6-ти блок, поясни Петкова.

Рамадан Аталай от ПГ на ДПС заяви, че реалната диверсификация трябва да стане през 2024 г., но "Уестингхаус" пък не предоставя нужната документация.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обясни, че при подписване на договора между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" може да се изиска нужната документация.

След края на заседанието Добрев от "ГЕРБ-СДС" коментира, че алтернативите са "Франатом" и "Уестингхаус". По думите му комисията с втора точка е задължила МС да сключи договор за алтернативно ядрено гориво, за да не остане атомната електроцентрала без гориво.

Добрев обясни, че от АЯР са посочили, че "Уестинхаус" са подали документи за лицензиране на тяхното гориво единствено за 5-и блок. В същото време "Франатом" са проявили интерес само към доставката на гориво за 6-ти блок. Според него това означава, че няма конкуренция между двете компании, но пък най-важното е да има гориво и централата да работи.