Технически проблем, който в момента се отстранява, е причината за спирането на Блок 6 на АЕЦ "Козлодуй". Работата на реактора се очаква да бъде възстановена до края на седмицата.  Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов след визитата му в Централата след аварията.

"След проведени много тестове различните хипотези за изтичането на водород от охлаждащата система на генератора бяха сведени до една единствена хипотеза - технически проблем, който в момента се отстранява. Очаква се в рамките на няколко дена да започнат новите процедури по тестване и пускане на Блок 6", коментира Христов и продължи:

"Очаква се процесът да приключи до края на седмицата. Причините за проблема се анализират. Надявам се в най-скоро време блокът да бъде въведен в експлоатация. Става въпрос за технически проблем, който е извън ядрената част, така че реакторът е в нормален режим и няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон".

По думите му е "някакъв късмет", че проблемът е бил моментално идентифициран.

"Става въпрос за замяна на уплътнения - после ще започнат проверки на новите уплътнения, а до утре ще успеем да определим стойността на загубите", уточни Росен Христов.

Служебният министър на енергетиката посочи още, че е обсъждана и готовността на АЕЦ "Козлодуй" да участва и в процедурата по диверсификация на ядреното гориво.

"Както знаете, буквално следващите седмици планираме да обявим процедура за подбор на доставчици на ядрено гориво. В момента две компании са заявили желание за участие и активно участват в процеса. Това са американската компания Уестинхаус" и френската "Фраматом", разкри още Росен Христов.

По думите на служебния министър на енергетиката и двете компании са с изключителна репутация и са доставяли гориво за подобни реактори. 

"Очакваме конкурентна процедура и в най-скоро време да обезпечим доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия", отбеляза Христов.

"Доставките от Русия са под въпрос, заради нежеланието на Москва да сътрудничи по много направления", допълни той.

"Няма да се прави компромис с приоритетите, които са: безопасност, техническа сигурност, отработеното ядрено гориво да бъде извозвано, важна е и икономическата част", категоричен беше Росен Христов.

Относно цената на газа министърът посочи, че е възможно за декември и януари цената на синьото гориво леко да се покачи заради по-високото потребление. До цените от септември обаче няма да се стигне, подчерта служебният министър на енергетиката.

"Очаквам много конкурентни цени, включително и през отоплителния сезон", посочи още Христов и беше категоричен, че страната ни никога не е обмисляла да препродава суров нефт.