Европа трескаво се опитва през последните години да намали зависимостта си от вноса на енергоносители, най-вече на изкопаеми горива. Страните предприемат разнообразни мерки - от Испания, която залага на вятърна енергия, през Финландия, която наскоро се сдоби с нов ядрен реактор от типа EPR, до Германия, която залага на кампании за пестене.

Мерките преследват двояка цел - от една страна да се намалят цените на електроенергията и газа, които скочиха през 2022 г. след спирането на голяма част от доставките на евтин руски газ, а от друга да се изпълни климатичният план на ЕС, който предвижда намаляване на емисиите на парникови газове в Общността с 55 на до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Франс прес прави неизчерпателна енергийна обиколка на Стария континент.

Германия

През септември Бундестагът прие закон за "енергийната ефективност", който налага определени цели за намаляване на потреблението на енергия от бизнеса, като администрациите трябва да спестяват 2 процента годишно. Потребителите пък са обект на кампания, наречена "80 милиона заедно, за да променим енергията".

През 2022 г. потреблението на електроенергия в страната е намаляло с 4 на сто на годишна база до 484,2 тераватчаса, а на газ - със 17,6 на сто, според официални данни.

Франция

През 2022 г. крайното потребление на електроенергия е намаляло с почти 5 на сто спрямо 2021 г. до 414 тераватчаса, по данни на френското правителство. От 1 август 2022 г. до 31 юли 2023 г. то спада със 7,4 на сто спрямо средното за 2014-2019 г. При газа спадът на потреблението е с 9,5 на сто спрямо периода 2018-2019 г.

Енергийните компании "Анжи" (Engie) и Е Де Еф (EDF) предлагат бонуси на клиентите си, за да ги насърчат да пестят електроенергия, които включват и билети за олимпийските игри догодина.

Великобритания

Обединеното кралство си е поставило за цел да намали потреблението на енергия с 15 на сто до 2030 г.

Тази зима мениджърите на електрически и газови мрежи трябва да подновят финансовите стимули, за да насърчат потребителите да пестят енергия.

"Бритиш газ" (British Gas) удължи до декември промоцията си, която предлага 50 на сто намаление на сметката за потребление на електроенергия, направено между 11:00 и 16:00 часа в неделя, когато търсенето от страна на бизнеса е по-слабо, а в същото време офшорните вятърни турбини на север продължават да произвеждат ток.

Испания

От лятото на 2022 г. правителството изиска магазини, офиси, кина, театри, гари и летища да ограничат климатизацията до минимум 27 градуса по Целзий и отоплението до максимум 19 градуса по Целзий. Магазините трябва да държат вратите си затворени.

Тези мерки бяха допълнени от план, предоставящ помощ за малките и средни предприятия (МСП), които желаят да инвестират в енергоспестяващи уреди и да инсталират "интелигентни" измервателни уреди, за да контролират по-добре потреблението си.

Испания намали миналата година потреблението си на газ до 364,4 тераватчаса (-3,7 на сто), а на електроенергия до 250,5 тераватчаса (-2,4 на сто), според мениджърите на газови и електрически мрежи.

Гърция

Потреблението на електроенергия в периода януари-август 2023 г. е намаляло с 4,15 на сто спрямо същия период на 2022 г., отчитат от националния мрежови оператор. Не са обявени мерки за насърчаване на по-нататъшно намаляване на потреблението тази зима.

Полша

През 2022 г. според агенцията за енергийно регулиране потреблението на електроенергия в Полша е намаляло с 0,5 на сто спрямо 2021 г. до 173,4 тераватчаса, а това на газ е спаднало до 17 млрд. куб. м.

Правителството предлага 10 на сто намаление на сметката за енергия на домакинствата, които съкратят потреблението си между 1 октомври 2022 г. и 31 декември 2023 г. спрямо същия период на миналата година.

Чехия

Според Службата за енергийно регулиране общото потребление на електроенергия е спаднало с 3,9 на сто през 2022 г. до 60,4 тераватчаса в сравнение с 2021 г., а само това на домакинствата е намаляло с 9 на сто - най-резкият спад, регистриран от 20 години насам.

Швеция

Дясното правителство, подкрепено от крайнодясна партия, обяви в края на септември, че емисиите на въглероден двуокис в страната ще се увеличат до 2030 г., главно поради намаляването на данъците върху горивата.

През 2022 г. потреблението на електроенергия е спаднало с 4,45 на сто до 137 тераватчаса, според шведската енергийна агенция. Спадът се дължи главно на "много високите цени на електроенергията", посочват експерти.

Естония

Естонците се насърчават да изключат неизползваните електрически уреди, да обновят домовете си и да инсталират слънчеви панели.

Потреблението на електроенергия се е увеличило през 2022 г. до 9,6 тераватчаса, докато това на природен газ е намаляло с 27 на сто до 352 милиона куб. м.