Унгария е подписала днес нови споразумения с Русия, за да си гарантира, че ще продължи да има достъп до руска енергия, предаде Асошиейтед прес. Това е знак за продължаващите дипломатически и търговски връзки на страната с Москва, което смущава някои европейски лидери на фона на войната в Украйна.

Унгарския външен министър Петер Сиярто заяви на кратка пресконференция в Москва, че руската държавна енергийна компания "Газпром" е приела да позволи на Унгария, ако е необходимо, да внася количества природен газ, надвишаващи договорените в дългосрочния договор, в който миналата година бяха внесени поправки.

Цената на газа, който ще достигне до Унгария по газопровода "Турски поток", ще бъде ограничена до 150 евро (163 долара) на кубичен метър, каза Сиярто. Това е част от споразумение, което ще позволи на Унгария да плаща разсрочено за покупките на газ, ако пазарните цени надвишат това равнище, поше БТА.

Пътуването на Сиярто до руската столица е необичайно за високопоставено лице от страна от ЕС. Повечето страни от 27-членния блок се дистанцираха от руския президент Владимир Путин заради инвазията в Украйна и се стремят да се откажат от руските изкопаеми горива.

Унгарското правителство лобира усилено в ЕС страната да бъде освободена от наложените санкции върху руския газ, петрол и ядрено гориво, като заплаши и да наложи вето върху предложените от ЕС действия срещу Москва.

Сиярто е единственото високопоставено лице от страна от ЕС, срещнало се с висши руски лица в Москва от началото на войната в Украйна преди повече от година. Той бе и първият високопоставен представител от страна членка на ЕС, посетил Беларус през февруари, откакто авторитарният президент на страната Александър Лукашенко, съюзник на Путин, започна жестоки репресии срещу опозицията през 2020 г.

"Докато въпросът за енергийните доставки е физически, а не политически или идеологически, независимо дали ви харесва или не сътрудничеството с Русия ще остане ключово за унгарската енергийна безопасност", каза Сиярто.