Гръцкият Институт за опазване на морската среда "Архипелаг" завърши процеса по засаждане на над 12 000 семена от растението посидония под водата край остров Липси́, в югоизточните части на Егейско море, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Морските ливади с посидония (Posidonia oceanica), известна също като нептунова трева (Neptune grass), се срещат само в Средиземноморието и се смятат за "горите на моретата", тъй като поглъщат до 35 пъти повече въглерод от тропическите гори.

Изследователите на института са се подготвяли в продължение на три месеца за процеса по изграждане на морските градини, който почти не е прилаган в света поради това, че растението не е толкова широко разпространено в световен мащаб, предаде БТА.

"Посидонията абсорбира четири пъти повече въглероден диоксид от Амазонската гора", каза през май евродепутатът Франсоа Алфонси, цитиран от АНА-МПА.

Алфонси, който се занимава с политиката за справяне с многоизмерните екологични предизвикателства в Средиземноморския басейн, добави, че 15 процента от въглеродните емисии на френския остров Корсика се абсорбират от морските ливади край него, а те съставляват две трети от общата площ на ливадите с нептунова трева в Средиземно море, уточни АНА-МПА.

От гръцкия Институт за опазване на морската среда "Архипелаг" поясниха, че тези ливади са в основата на чистотата и продуктивността на моретата, като са дом на повече от 300 вида водорасли и над 1000 вида морски животни, написа ЕРТ.

Те подчертаха, че възстановяването на една увредена ливада отнема повече от 100 години, поради което ефективната защита е абсолютен приоритет.

Между 10 и 30 процента от ливадите с посидония са изчезнали през последния век, пише АНА-МПА.

В цялото Средиземноморие "само три държави - Франция, Испания и Хърватия, имат регулаторна рамка, която забранява хвърлянето на котва над нептунови ливади, тъй като котвите могат да изкоренят и унищожат големи площи" от тях, предупреди Катрин Пиант от френския клон на международната неправителствена организация Световен фонд за дивата природа (WWF).