Турското министерство на енергетиката заяви, че е предприело действия за разрешаване на разногласията между руската компания "Росатом" и турския подизпълнител в изграждането на първата турска АЕЦ "Аккую", предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, на която се позова БТА.

"Аккую Нюклеер", турското подразделение на "Росатом", което изгражда четири реактора на брега на Средиземно море, обяви в събота, че прекратява договора си с турската фирма "И Дже Ичташ" и че е подписала договор за инженеринг, строителство и доставка с "ТСМ Енержи". Според турския търговски регистър базираната в Мерсин "ТСМ Енержи" е собственост на три компании със седалище в Русия.

В понеделник "И Дже Ичташ" определи решението като незаконно и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията обвини "Росатом", че се опитва "да ограничи турското корпоративно присъствие" в проекта за АЕЦ "Аккую".

Турски медии писаха по-рано, че спорът застрашава сроковете за завършването на строежа на АЕЦ "Аккую", тъй като турският подизпълнител заплашва със съдебни действия срещу "Росатом" заради замяната му с друг строител за оставащата работа по първата турска атомна електроцентрала.

"В този процес нашето министерство е предприело необходимите инициативи за разрешаване на конфликта между страните. Нашият приоритет е да предотвратим всяко несправедливо отношение в ущърб на всички изпълнители и служители, които работят на обекта от началото на проекта, и проектът да бъде осъществен в срок", посочи министерството, като напомни, че подобен проект изисква от всички да действат разумно и конструктивно.

Министерството отбеляза още, че първият блок на АЕЦ "Аккую" следва да влезе в експлоатация догодина, за стогодишнината от основаването на републиката. 

Според "И Дже Ичташ" спорът може да забави строителството. В съобщението на компанията се казва още, че "ТСМ Енержи" е компания с ограничена отговорност, която няма капацитет да довърши обекта.

Според "Росатом" обаче замяната на подизпълнителите няма да доведе до забавяния.

"И Дже Ичташ" обяви, че ще се обърне към арбитражния съд в Лондон, както и че ще предприеме правни действия в Турция. Това се казва в съобщение на компанията, публикувано от "Блумбърг".

Турското правителство планира да въведе в експлоатация първия реактор на АЕЦ "Аккую" в средата на 2023 г., когато се отбелязват 100 години от провъзгласяването на Република Турция.

Останалите три реактора трябва да започнат работа до края на 2026 г. - по един всяка година, с което общата инсталирана мощност на централата ще достигне до 4800 мегавата. След завършването си тя трябва да покрива до 10 процента от вътрешното потребление на електроенергия.