Полският тръбопроводен оператор ПЕРН (PERN) заяви, че е локализирал мястото на открития вчера теч в петролопровода "Дружба", който транспортира петрол от Русия за Европа, и че няма признаци, че повредата е възникнала при външна намеса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

"Според първоначалните оценки и с оглед на начина, по който е деформиран тръбопроводът, към момента няма признаци за намеса от трети страни", се казва в изявление на ПЕРН.

Полша съобщи за теча вчера, като новината предизвика смут на фона на тежката енергийна криза в Европа, настъпила след руската инвазия в Украйна и прекъсването на доставките по газопроводите "Северен поток".

От компанията оператор съобщиха, че подаването на нефт е намалено, тъй като втората линия на тръбата не е засегната, а от германското правителство казаха, че доставките на петрол продължават до две ключови рафинерии в страната. Часове по-късно руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че течът е елиминиран и допълни, че са засилени мерките за сигурност около "Турски поток".

Петролопроводът "Дружба" е един от най-големите в света и доставя руски петрол до повечето централноевропейски страни, включително Германия, Полша, Беларус, Унгария, Словакия, Чехия и Австрия.

Инцидентът стана четири седмици, след като бяха установени течове по газопровода "Северен поток".