Киев обвини Русия, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ за Полша и България, предаде Ройтерс.

Държавната Полска нефтена и газова компания (PGNiG) съобщи вчера, че е била уведомена, че от тази сутрин спират доставките на руски газ за Полша през Украйна и Беларус, но полският премиер Матеуш Моравецки каза, че полските газови хранилища са пълни на 76 на сто и енергийната сигурност на страната не е застрашена, съобщи ПАП.

Полша е една от европейските страни, които настояват за най-твърди санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че България, която също съобщи, че от днес за нея ще бъдат спрени доставките на руски газ, почти изцяло зависи от вноса на руски газ.

"Газпром" каза, че не е преустановил доставките за Полша, но тя трябва да плаща за руския газ в съответствие с новите "правила за плащане", тоест в рубли. Руската компания отказа коментар по отношение за газа за България, отбелязва Ройтерс.

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа". "Русия се опитва да разклати единството на нашите съюзници. Русия също така доказва, че енергийните ресурси са оръжие. Точно заради това ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на енергийните ресурси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие", заяви представителят на Киев.

САЩ са очаквали, че Русия може да спре доставките на газ и са работили за доставки на газ от Азия, каза Белият дом

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали, че Русия може да реши да спре или намали газовите си доставки за Европа и са разговаряли с някои страни в Азия, които имат излишъци, да ги предоставят на Европа, предаде Асошиейтед прес, съобщавайки за решението на "Газпром" да преустанови от днес доставката на газ за Полша и България. Такива предложения са били отправяни, "това са продължаващи усилия", каза Саки. Тя не уточни за кои азиатски страни става дума.

Цитирайки същото изявление на Саки пред репортери, американското издание "Хил" съобщава, че такива разговори - за увеличаване на доставките на газ за Европа, са водени от САЩ "от няколко месеца".

Днес министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация в 09:00 часа. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България. Според текста на съобщението българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи. След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.