"Държавата реагира сравнително бързо, но съм далече от мисълта, че компенсацията е достатъчна. Все пак е по-добре от нищо. Не знаем дали през ноември ще са полезни тези 110 лева. Нас ни притеснява технологията на изплащане заради недобросъвестни участници на пазара и може да се получат изкривявания. Механизмът за изплащане на тези 110 лева трябва да е максимално бързо работещ. Може да бъдат измислени фирми, които не съществуват или са със скрити собственици, които ще изчезнат, след като получат помощта."

Това коментира пред БНР Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Той отбеляза, че до компенсацията трябва да имат достъп около 630 000 фирми.

Компенсацията от 110 лв. за мегаватчас като подкрепа за небитовите потребители на електроенергия беше одобрена от правителството на 21 октомври. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, но според фирмите такава сума е крайно недостатъчна. Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври тази година до 30 ноември 2021 г., включително, като компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 г.

По думите на Стаменов КЕВР ще направи всичко възможно да тушира поскъпването за населението.

"В момента парите, които се изкарват в икономиката, се изсмукват в енергетиката. За щастие, това се случва в рамките на България. Има механизми и без наличие на парламент да се предприемат мерки и да бъде възстановен балансът, за да се омекоти ударът, който ще дойде при битовите потребители", коментира Стаменов.

"През последните 20 години виждаме, че при масовите субсидии към възобновяемите източници има почти нулеви инвестиции към т.нар. базови мощности - газова или ядрена централа, например. Ако се строи каквато и да е мощност, тя трябва да се строи на пазарен принцип без никакви субсидии. Тази криза в момента показва това", отбеляза Константин Стаменов.