Енергийният гигант "Шел" обяви откритието на ново офшорно газово находище в североизточния блок "Ел Амрия" в Средиземно море, съобщи в. "Ал Ахрам".

Първоначалните проби от сондаж на дълбочина 250 метра под морското равнище потвърждават "наличие на резервоар с природен газ", се посочва в изявление на компанията. Необходим е допълнителен анализ на събраните данни, за да се установи потенциала на находището.

"Шел" извършва още два проучвателни сондажа в Египет. Компанията оперира в северноафриканската страна от 1911 година, като работата ѝ е съсредоточена най-вече в западната част на пустинята Сахара и делтата на река Нил.

Египет полага усилия за разработване на енергийните си ресурси, за да посрещне нуждите на вътрешния пазар и да се позиционира като енергиен център. През август правителството обяви, че планира 45 проучвателни сондажа за природен газ в Средиземно море и в Делтата на Нил до 2025 година. Необходимите инвестиции са 1,9 милиарда долара.

В края на август т.г. "Бритиш петролеум" (British Petroleum, BP) обяви, че възнамерява да инвестира 3,5 милиарда долара в проучването и разработката на газови находища в Египет през следващите три години.