Италианската енергийна компания ЕНИ и френската "Тотал" обявиха днес официално, че са открили значително находище на природен газ в блок 6 на изключителната икономическа зона на Кипър, съобщи гръцката телевизия Скай, като се позовава на Ройтерс.

Неофициални информации за находището се появиха в началото на месеца.

В съобщението се казва, че находището съдържа приблизително 2,5 трилиона кубични фута (около 70 млрд. куб.м.) природен газ. Находището, наречено "Кронос" се намира на 160 км от бреговете на Кипър и е на дълбочина от 2287 метра.

Италианският вестник "Република", цитиран от АНА-МПА, пише, че става дума за огромно находище, "едно от най-големите в света", и ще бъде необходима около една година, преди да започне експлоатацията му. В публикацията се допълва, че това може да увеличи енергийната автономност на Италия и на цяла Европа.

Вицепрезидентът на ЕНИ Кевин Маклаклън заяви, че успехът на сондажите "осигурява допълнителни източници за снабдяване с природен газ на Европа".

Вестникът допълва, че Израел е изразил интерес към изграждането на газопровод, който преминава през Кипър и достига до Гърция и други страни от ЕС.

Кипърската министърка на енергетиката Наташа Пилиду също заяви, че резултатите са окуражаващи.

Сондажите в зоната на находището започнаха на 23 май.

"Кронос" е четвъртият проучвателен сондаж, пробит от "Ени Кипър", и вторият сондаж в Блок 6, след откриването на газ в "Калипсо-1" през 2018 г.

"Ени" присъства в Кипър от 2013 г. Компанията управлява блокове 2, 3, 6, 8 и 9 и има дялово участие в блокове 7 и 11, управлявани от "Тотал". В отделно изявление в понеделник "Тотал" каза, че е планирано пробиването на друг проучвателен кладенец на Блок 6, за да се проучат значителни допълнителни ресурси и да се оценят най-добрите варианти за развитие.