"Заради изискванията за намаляване на вредните емисии в енергетиката с 40%, заложени в Плана за възстановяване, ще се намалят резервите в електроенергийната система. Необходими са резервни мощности, които няма как да осигурим, ако не работят въглищните централи. Мощностите от възобновяема енергия са с непостоянен характер." Това каза по БНР Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Поемането на такъв ангажимент ще затрудни работата на електроенергийната система от гледна точка на нейната адекватност и сигурност при обезпечаване на системните резерви, смята Цачев.

'Цената на електрическата енергия, предвид това, че ще има по-малко предлагане, ще бъде по-висока в региона. Не само, че няма да бъдем нетен износител на електрическа енергия, а вероятно ще започнем да внасяме между 10 и 15% от енергията в страната."

В Плана за възстановяване и устойчивост е залегнало свиване на вредните емисии от енергетиката с 40% без да е указано точно как да се стигне до това съкращаване - дали чрез затваряне на мощности или чрез сезонна работа на някои от въглищните централи или по някакъв друг начин. Експертите обаче са категорични, че без затваряне на въглищни централи няма как да се постигне такова значително намаляване на емисиите. 

Цачев отбеляза също така, че ЕСО работи по Плана за възстановяване и устойчивост върви още от 2021 година. "До момента сме вложили над 100 млн. лева в изпълнение на проекти."

Пълното свързване на електроенергийните пазари води до създаване на все повече възможности за търговците и потребителите да постигнат една и съща цена в цяла Европа, каза още Цачев. "Реализацията на пазарните обединения, вече в пълен обхват на границите ни с Гърция и Румъния, носи позитиви за всички потребители. Това подпомага не само на търговските участници, но е добре и за преносните оператори."