Спорът за и против удължаването на живота на въглищната енергетика в България се води от години, но в последните седмици парламентарно представените партии дадоха нов тласък на темата, след като бе обявено, че България се е ангажирала да затвори въглищните централи до края на 2025 година, което според много експерти е изключително скоро.

Общественото мнение е разделено и в двете посоки, но повече българи по-скоро са за запазване на въглищните централи. Голяма част от българите са заети или имат близки, ангажирани в ТЕЦ-ове или в мини. Няколко района са почти на 100% зависими от работата на тези дружества.

Но какво ще загуби България, ако затвори въглищните централи след 3 години?

· 100 000 души пряко ангажирани в мините и въглищните топлофикации ще останат без препитание и без възможност да прилагат знанията си. Работата си ще загубят и заетите във фирми, изградили своята дейност покрай работата на мините и ТЕЦ-овете в района. Такива, например, са компании за резервни части или фирми, които отдават тежка механизация под наем, ремонтни предприятия, доставчици на вар и други.

· Със закриването на въглищната енергетика България ще се превърне от износител във вносител на електрическа енергия, тъй като ще възникне сериозен недостиг. Но въпросът е от къде и на каква цена ще купуваме енергия? Според експерти вероятно вносът би я оскъпил поне двойно.

· Недостигът на електрическа енергия и невъзможността за внос ще причинят режим на тока.

· Няколко топлофицирани града няма да имат достъп до най-евтината опция за отопление - централното парно.

· Въглищата, използвани в повечето въглищни централи, са национален ресурс, за който се смята, че има залежи за поне още 60 години. Едва ли ще е рентабилно да внасяме, например, природен газ, след като имаме залежи на въглища?

От години повечето централи на въглища са стартирали изпълнението на инвестиционни проекти, целящи диверсификация на горивния микс чрез постепенна замяна на въглищата с по-екологични алтернативи. Процесът ще е дълъг. Нови съоръжения не могат да бъдат построени и внедрени в експлоатация в рамките на 1-2 години.