В програмата за регионите е планиран ресурс от над 1 млрд. и 100 млн. евро по Фонда за справедлив преход на ЕС. Това каза директорът на Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Ангелина Бонева на кръгла маса на тема: "Разгръщане на потенциала за зелена икономическа трансформация във въглищните региони на България", която се провежда в сградата на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) днес, предаде БТА.

Бонева съобщи, че през лятото България е изпратила в Брюксел първоначални версии на тези планове. "Имаме предадена и работна версия на приоритетите в програмата."

Инициаторът на дискусията, смята, че България рискува да загуби първия транш от средствата от Фонда за справедлив преход на Европейския съюз. Според ЦИД причината е, че в сегашния им вид териториалните планове за справедлив преход не предлагат визия и конкретни инициативи за трансформация на икономиките на въглищните региони. Липсва и ясна времева рамка за затваряне на въглищните централи.

Бонева обясни, че са идентифицирани пет фактора, които са важни, за да се случи справедливият преход. Първият фактор е експертизата и тя смята, че тя не е проблем за България. Второто нещо, което все още има страната ни, е време. До 2038 г. има няколко стъпки, които България може да идентифицира и разумно да планира. Има и инвестиции, защото Европейската комисия е осигурила достатъчно средства, които може да инвестира, ако страната ни има ясен план.

Две неща от тези пет фактора обаче липсват, счита Бонева. Едното е доверие, другото е справедливостта.

"Трябва да имаме много силна демократична процедура за подготовка и одобрение на тези планове, което да бъде с участието на всички заинтересовани лица и партньори", заяви директорът на Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие" към МРРБ.

При адекватни действия, България може и да не загуби пари от Фонда за справедлив преход, смята депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. Пред журналисти преди началото на дискусията той подчерта, че България трябва да има териториален план какво ще направи по години, по месеци за всеки регион и да се вижда развитието, инвестициите, напредъкът.

Димитров изрази надежда до края на годината България да има много сериозен напредък с план за действие по региони. Депутатът обаче добави, че има забавяне в приемане на плановете. Ако служебното правителство смята да остави решението на този въпрос, както и по Националния план за възстановяване и устойчивост, и да чака да дойде редовно правителство, тогава може да се появят рискове от загуба на средства. Ако служебният кабинет обаче приеме план за действие и го обсъди с парламента, всичко може да се оправи, коментира Димитров.