В Румъния планират изграждането на соларна централа с рекордната мощност от 700 MW. Местната власт в окръг Арад, в района на Кришана, западна Румъния, започна обществена консултация за изграждане мащабен слънчев проект, който се планира да бъде разположен на територията на две общини Граничери и Пилу, съобщава специализираното издание за фотовалтаичната индустрия PV Magazine.

Според документ, публикуван на уебсайта на общината, проектът се предлага от компанията S.C. WestPowerInvestmentSrl и се очаква да бъде изграден на площ от 1079 хектара. Румънският вестник Adevarul разкри, че зад тази компания стои група международни инвеститори, но изданието не предоставя допълнителна информация по темата, уточнява PV Magazine. Планираната инвестиция за слънчевата централа е около 700 милиона евро.

В България също се планира изграждането на голям фотоволтаичен парк край Чирпан с мощност 200 MW и на площ от 1650 дка, за което съобщи в началото на февруари подразделението на австрийска компания в България "ЕнериДивелопмънт Тракия солар" ЕООД.

Румънският проектът вероятно е замислен, за се възползва от неотдавнашното въвеждане на по-благоприятни правила за изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). От друга страна, в момента не се дават никакви преки или косвени стимули за мащабните слънчеви батерии в страната, припомня списанието.

Единствените проекти в областта на мащабните фотоволтаични инсталации, които в момента се разработват в северната ни съседка, са на румънската ComplexulEnergeticOltenia (CE Oltenia), която иска да разположи 310 MW фотоволтаичен парк в едно от своите въглищни съоръжения. В момента компанията търси консултанти за проучване на възможностите за изграждане на четири съоръжения, които са част от нейните усилия за преструктуриране и План на страната за декарбонизация. Според румънски медии, четирите проекта ще обхващат 595 хектара, а капацитетът им ще варира от 60 MW до 95 MW.

3е-news.net