КНСБ предлага върху старите мини в комплекса "Марица-изток" да бъдат изградени индустриални соларни паркове, в които работниците да имат дялово участие. Според националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов годишно може да бъдат изграждани около 300 мегавата такива мощности, предаде БНР. Предложението дойде по време на дискусионен форум "Справедлив енергиен преход и оценка на влиянието на Зеления пакт върху икономиката на България" в КНСБ.

"Държавата има своята роля, тя например би могла да осигури безплатно земята, което значително ще намали инвестициите в соларни паркове", коментира Атанасов.

Според КНСБ бъдещето на целия регион около минния комплекс "Марица-изток" може да бъде свързано с нисковъглеродни индустрии като производство на батерии и части за електромобили.

В Маришкия басейн чрез ТЕЦ-ове на въглища се произвежда около 40% от електроенергията в България. В последните няколко години обаче ТЕЦ "Марица Изток 2" генерира загуби от стотици милиони лева, основно поради високите квоти за въглеродни емисии, които трябва да плаща, а цената на квотите се повишава всяка година.